Artykuł sponsorowany
Wydawać się może, że wybór wałka do ciasta to sprawa banalnie prosta, ale w praktyce wcale tak nie musi być. Wynika to z różnorodności oferty dostępnej na rynku. Zdecydować się można na wałek drewniany, silikonowy, marmurowy, z rączkami, bez rączek itd. Tymczasem dobrze dobrany wałek do ciasta znacznie ułatwia pracę w kuchni i wpływa na jakość uzyskiwanych wypieków.
Z czego powinien być wykonany wałek do ciasta?
Klasyką samą w sobie jest oczywiście drewniany wałek do ciasta. Taki przyrząd spotkać można w większości domów. Wykonane z drewna wałki są lekkie, poręczne i proste w użytku. Z drugiej strony mogą chłonąć smaki i zapachy, dlatego trzeba o nie w odpowiedni sposób dbać.
Obecnie na popularności zyskują także wałki silikonowe. Ciasto do nich nie przywiera i są naprawdę bezproblemowe w utrzymaniu w czystości. Ciekawą propozycją są poza tym wałki marmurkowe. Doskonale nadają się do wałkowania delikatnych ciast - chłód zapobiega ich rozpuszczaniu. Są jednak nieco cięższe i trzeba sobie z tego zdawać sprawę.
Wałek do ciasta - klasyczny czy z rączką?
Przy zakupie wałka trzeba również uwzględnić jego kształt oraz budowę. Przyznać trzeba, że modele z obracającymi się rączkami są wygodne w użyciu, bo pozwalają na utrzymanie kontroli nad siłą nacisku. Z kolei wałki francuskie, a więc te pozbawione uchwytów są bardzo precyzyjne - zapewniają lepszy kontakt z ciastem. Wybór to w dużej mierze kwestia gustu. Każdy może mieć w tym zakresie nieco inne preferencje.
Na co jeszcze zwrócić uwagę, wybierając wałek do ciasta?
Okazuje się, że spore znaczenie ma waga wałka. Modele cięższe są w stanie rozwałkować bez problemu nawet nieco twardsze ciasto. Natomiast wałki lekkie są nieocenione w przypadku delikatnych wypieków. Równie istotna jest długość wałka - te dłuższe są praktyczne przy dużych porcjach ciasta.
Obecnie w sklepach spotkać się można coraz częściej z wałkami oferującymi różne funkcje dodatkowe. Niektóre posiadają wbudowane miarki czy powierzchnie z wypukłym wzorem.
Jak wybrać dobrze?
Nie ma jednoznacznej odpowiedzi na pytanie, który wałek do ciasta jest najlepszy. Każdy może mieć bowiem nieco inne oczekiwania i potrzeby w tym zakresie. Dla jednych oczywistym wyborem są ciężkie wałki marmurkowe, a inni preferują lekkie wałki silikonowe. Jedno jest pewne - nie należy sięgać po pierwszy lepszy wałek dostępny w sklepie. Warto postawić na narzędzie wykonane z wysokiej jakości materiałów, które dobrze leży w dłoni i posłuży przez długi czas.